Η επομενη μας ηλεκτρονικη συνεντευξη ειναι με τον φιλο και μελος του φορουμ Ανδρεα Πανοπουλο εκτροφεα και κριτη καναρινιων φωνης waterslager malinois , απολαυστε τον

Ποτε ξεκινησες να ασχολεισε με τα καναρινια και πως?
Με τα καναρίνια άρχισα να ασχολούμαι από πολύ μικρός. Στην ηλικία των 10 ετών απόκτησα το πρώτο μου καναρίνι. Πάντα μου άρεσαν τα καναρίνια και τα περιστέρια και οχι τόσο τα αγρια πουλιά που τα έβλεπα να χτυπιούνται στα κλουβιά και τα θεωρούσα δυστυχισμένα.

Τι ηταν τα πρωτα καναρινια τα οποια αποκτησες?
Το πρώτο καναρίνι που απόκτησα ήταν ένα καναρίνι χρώματος δακτυλιδωμένο, μάλλον ολλανδικής προελεύσεως. Τότε ήταν πολύ δύσκολο να προμηθευτεί κάποιος ένα καναρίνι ! Όλοι είχαν καρδερίνες και πιασμένα άγριοπούλια. Αργότερα, βρήκα ένα κοινό ελληνικό καναρίνι θηλυκό και ξεκίνησα την αναπαραγωγή. Πάντα αγαπούσα τα καναρίνια όχι τόσο για την εμφάνισή τους, όσο για το κελάηδησμά τους και φρόντιζα να κρατάω τα καναρίνια με απαλό και μελωδικό ρεπερτόριο, όσο δύσκολο και αν ήταν αυτό. Όταν μεγάλωσα και ξεκίνησαν οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, εγκατέλειψα για ένα μεγάλο διάστημα τα καναρίνια.
Τό 1994 ξεκίνησα πάλι με καναρίνια κόκκινα έντονου παράγοντα, αλλά σύντομα αναγκάστηκα ( λόγω κλοπής ) να ξανασταματήσω για 1 χρόνο.
Τό 1996 ξεκίνησα με καναρίνια χάρτς και το 1997 γράφτηκα στον μοναδικό τότε σύλλογο το ΣΕΚ. Παραλληλα με τα χάρτζ έκανα και λίγα μαλινουά και όταν έπεσαν στα χέρια μου τα ρώτα καλά Βέλγικα πουλιά, τότε κατάλαβα τι ήθελα πραγματικά.
‘Ετσι, το 1998 με μιά ομάδα φίλων που είχαν την ίδια τρέλλα φτιάξαμε τον ΟΕΜ .
Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, γιατί δεν είχαμε τα κατάλληλα ακούσματα και όλοι πήγαιναν ψάχνοντας. Τα καλά πουλιά ήταν δυσεύρετα, δεν υπήρχαν πληροφορίες, όπως ηλεκρονικά μέσα, και όλοι ήταν στο σκοτάδι.


Υπαρχει καποιος που σε μυησε στο χομπυ? Καποιος που σε βοηθησε αργοτερα?
Μέσα από τα καναρίνια γνώρισα πραγματικούς φίλους, αξιόλογους ανθρώπους που με βοήθησαν πραγματικά εμένα και το σύλλογο και πραγματικά τους χρωστάω πολλά, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που έβαλαν και βάζουν την αληθινή φιλία πάνω από το καλύτερο καναρίνι και, πιστέψτε με, υπάρχουν πολλοί.
Ιδιαίτερα εκτιμώ τα μέλη κάθε συλλόγου που συμμετέχουν στα κοινά και στηρίζουν τους διαγωνισμούς με τον κόπο και την αξία τους.


Περιεγραψε μας λιγο το χωρο της εκτροφης σου (διαστασεις και τυποι απο κλουβια, φωτισμος, θερμανση κλπ)
Έχω φροντίσει τα μαλινουάκια μου να έχουν ιδανικές συνθήκες διαμονής και αναπαραγωγής. Έτσι ο χώρος αναπαραγωγής είναι στην ταράτσα του σπιτιού μου και αερίζεται επαρκώς έχω καλοριφέρ και αίρ κοντίσιον για κάθε ενδεχόμενο. Τα κλουβιά αναπαραγωγής είναι κλειστού τύπου ανοξείδωτα με τις φωλιές μέσα. Τα μκρά μαλινουά μετά τον απογαλακτισμό μεταφέρονται μακριά από το καυστικό νέφος του καλοκαιριού της Αθήνας και επανέρχονται τον Οκτώβριο για εγκλωβισμό και εκπαίδευση.







οι φωτογραφιες του Ανδρεα βρισκονται στο http://greekmalinois.blogspot.com

Κατα μεσο ορο ποσα ζευγαρια βαζεις σε καθε αναπαραγωγικη περιοδο και ποσα μικρα βγαζεις?
Δεν βάζω ζευγάρια. Τα αρσενικά τα απομακρύνω μετά την γέννηση του 3ου αυγού από το θηλυκό. Χρησιμοποιώ σηνήθως 55 θηλυκά, αλλά έχω πάντα και ανταλλακτικά πουλία. Την φετινή χρονιά έβγαλα 130 μικρά, εκ των οποίων τα 70 αρσενικά. Πέρισυ έβγαλα 280, αν θυμάμαι καλά. Έχει τύχει να έχω στο εκτροφείο μου από 500 – 600 πουλιά, ανάλογα την χρονιά και την εποχή.

Χρησιμοποιεις παραμανες και ποτε?
Όχι, ποτέ.

Πες μας δυο λογια για την διατροφη που ακολουθεις καθολη τη διαρκεια του χρονου και ειδικα κατα την αναπαραγωγικη περιοδο .Υπαρχουν καποια προιοντα και μυστικες συνταγες?
Η μυστική συνταγή είναι το βρασμένο αυγό ανακατεμένο με μια κουταλιά αυγοτροφής εμπορίου και ξεχωριστά καναβούρι, για να ταίζει η μάνα τους νεοσσούς.
Τα μαλινουά δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στην διατροφή, αλλά στην εκπάιδευση. Πρέπει να χορηγούνται μόνο σπόροι σε αναλογία 60% κεχρί 30% ρούπσεν κόκκινο γλυκό και 10% νίζερ. Με το τέλος της πτερρόροιας οι νεαροί τραγουδιστές πρέπει να σταματήσουν να τρώνε αυγοτροφή και διάφορα άλλα, παρά μόνο αυτό το μίγμα.

Ακολουθεις καποιο συγκεκριμενο προγραμμα προετοιμασιας?
Τα θηλυκά πρέπει να βρίσκονται στο χώρο ενάμισυ μήνα τουλάχιστον πρίν την έναρξη της αναπαραγωγής . Δέν τους δίνω τίποτα, μόνο φροντίζω να είναι καλά ταϊσμένα όλο τον χρόνο. Στα αρσενικά δίνω σταδιακά 13 ώρες φώς αυγοτροφή με Ε και Β την 1η 3η κ 9η μέρα και μετά τίποτα.

Πες μας μερικα μυστικα για το σωστο δασκαλεμα των πουλιων και τη μεθοδο που ακολουθεις
Το μυστικό είναι να έχεις έναν η και δύο καλά πουλιά διδασκαλίας, ένα μικρό χώρο και χρόνο να αφιερώσεις...
Το κυριότερο όμως είναι να έχεις την αντίληψη ή τουλάχιστον τη στοιχειώδη γνώση των φωνών. Για να γίνει αυτό, πρέπει κανείς να αποκτήσει ακούσματα και ευτυχώς τωρα στην Ελλάδα υπάρχουν καλά πουλιά και άξιοι εκτροφείς πρόθυμοι να βοηθήσουν. Το να μάθεις να ακούς χωρίς να βιάζεσαι, είναι η καλύτερη αρχή για ένα νέο εκροφέα.

Ποσο σημαντικο ρολο παιζει η επιλογη του αρχικου στοκ πουλιων?
Είναι το παν.




Ακολουθεις καποια συγκεκριμενη γραμμη εκτροφεα στο αιμα του κοπαδιου σου?
Όχι. Εχω το δικό μου αίμα.

Τι θα συμβουλευες καποιον που ξεκιναει τωρα με τα καναρινια φωνης?
Να ξεκινήσει με τα καλύτερα πουλιά και να γραφτεί σ’ ένα σύλλογο φωνής.

Ποια ειναι η μεγαλυτερη προκληση που αντιμετωπιζει καποιος για να εχει καλα καναρινια φωνηςσημερα στην Ελλαδα?
Η διατήρηση και ο συνεχής αγώνας για βελτίωση της θέσης του σε γενικές γραμμές, κάτι που ισχύει σε όλο τον κόσμο

Ποια τα μεγαλυτερα προβληματα της εκτροφης στη χωρα μας?
Δεν βλέπω καμιά ιδιαιτερότητα για την Ελλάδα και κάτι που να εμποδίζει τον κόσμο της φωνής σήμερα. Παλαιότερα πριν από τη δημιουργία των συλλόγων όντως η χώρα μας ήταν αποκομμένη από τα κοινά. Τώρα μπορούμε να συναγωνιστούμε με αξία τους εκροφείς άλλων χωρών. Βλέπουμε απότελέσματα διαφόρων κλάμπ και αν τα συγκρίνουμε με τα δικά μας, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Απεναντίας, ενώ το καναρίνι φωνής σ’ όλο τον κόσμο φθείνει, στην χώρα μας ανθεί και αυτό οφείλεται στην καλή δουλειά των συλλόγων και την αγάπη των εκτροφέων φωνής. Με την συνεργασία των συλλόγων σε κοινούς διαγωνισμούς δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζει κάθε εκροφέας σε 6 και 7 διαγωνισμούς κάθε χρόνο τα καναρίνια του με διαφορετικούς κριτές.


Ποτε και πως ξεκινησες τη συμμετοχη σε διαγωνισμους?
Το 1998 στον ΟΕΜ

Ποια ειναι η θεση σου ελληνικου καναρινιου φωνης σε σχεση με τον ανταγωνισμο του εξωτερικου?
Eίπα πιο πάνω δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι. Νομίζω πως κάθε χρόνο αυτό φαίνεται απο τα αποτελέσματα. Έχουμε ισάξια, αν όχι καλύτερα πουλιά.

Εισαι αναγνωρισμενος κριτης καναρινιων, πες μας λιγα λογια για αυτο.Τι χρειαζεται ,πως γινεται κανεις και πια ειναι η δικη σου ιστορια? Ειναι κατι
που για τους πιο πολλους απο εμας αποτελει εναν αγνωστο παραγοντα
Το να ονομαστεί κάποιος κριτής ίσως να είναι εύκολο. Λες είμαι κριτής.
Αλλά το να κρίνεις και να αποδεχθεί ο εκτροφικός κόσμος την κρίση σου
είναι πολύ δύσκολο. Αυτό πρίν λίγα χρόνια φάνταζε σαν ιστορία
επιστημονικής φαντασίας.
Το πρόβλημα ήταν να κερδίσει κάποιος την εμπιστοσύνη των παλαιών εκτροφέων και να μπορέσει να ξεπεράσει το ταμπού που λέει :
όχι Βέλγος όχι κριτής.... Τα πράγματα φάινεται πως άλλαξαν και αυτό
φάνηκε από την περισυνή κρίση με τη καθολική συμμετοχή όλων των εκτροφέων των δυό μεγάλων συλλόγων. Ευτυχώς κατάλαβαν και οι πιό επιφυλακτικοί απο τα αποτελέσματα μου και από τις γνώμες άλλων
κριτών στο πρόσωπό μου πως πρέπει να υπάρχει ανεπιφύλακτα
εμπιστοσύνη και πως εγώ, όπως και κάθε κριτής, βοθμολογώ πουλιά
κι όχι φίλους.
Για να γίνει κανείς Εθνικός κριτής, πρέπει κατά την παγκόσμια COM
να έχει την σύμφωνη έγγραφη κατάθεση ενός OMJ κριτή.
Αυτό προσπάθησα και το κατάφερα το 2008 μετά από μιά
αποτυχημένη προσπάθεια το 2005.


Περιεγραψε μας με λιγα λογια το ιδανικο καναρινι μαλινουα

Τα καναρίνια malinoisδεν έχουν τέλος, γι αυτό θα ήταν ουτοπία
να πεί κανείς τι είναι ιδανικό. Σίγουρα το όνομα waterslager προσδίδει και την ταυτότητα αυτού του καταπληκτικού τραγουδιστή, δηλ φωνές με κατεύθυνση νερού.
Δεν πρέπει κανείς να επικεντρώνεται όμως μόνο σε αυτές τις στροφές, αλλά να κοιτάει όλες τις φωνές. Πρέπει δηλαδή η καρτέλα βαθμολογίας ενός καλού μαλινουά να είναι γεμάτη, ανεξάρτητα από τον συνολικό βαθμό.

Πολλοί εκτροφείς επικεντρώνονται μόνο στην φωνή κλόκ.
Φανταστείται ένα πουλί να λέει μόνο κλόκ. Σκέτη μονοτονία
και τραγικό λάθος, γιατί το μαλινουά χάνει την ταυτότητά του.
Οι κριτές έχουν την υποχρέωση να κατευθύνουν τον εκτροφικό κόσμο σε αυτή την πορεία, δηλ. πουλιά με πλούσιο και ποικίλο ρεπερτόριο με εφεση φυσικά στις φωνές του νερού



Κατι αλλο που θα ηθελες να πεις στους φιλους μας κλεινοντας?
Ήθελα να ευχαριστήσω τους υπέυθυνους του site σας για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται τόσα χρόνια. Είμαι σίγουρος πως έχετε βοηθήσει πολύ να καταλάβει ο κόσμος σε Κύπρο και Ελλάδα πως κάνουμε χόμπυ και δεν είμαστε εδώ για να καλλιεργούμε τριβές και ίντριγκες και πως αυτό το χόμπυ μας ξεκουράζει και μας γεμίζει φίλους και χαρά.

Σε αυτούς που έχουν χρόνια μαλινουά και παίρνουν μέρος σε
διαγωνισμούς καλό κουράγιο για συνέχεια και βελτίωση.
Κυρίως θέλω να πω στούς εκτροφείς που θέλουν ή ξεκίνησαν
να ασχοληθούν τώρα με τα μαλινουά να έχουν υπομονή και επιμονή,γιατί εκεί που σταματά η δουλειά των άλλων εκτροφέων, άλλων καναρινιών χρώματος, τύπου κ.α. (μετα την αναπαραγωγη) ξεκινάει η δικιά μας.
Αξίζει όμως ο παραπάνω κόπος αν σκεφτεί κανείς τι έχει να λαμβάνει....

Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να πω λίγα λόγια για το χόμπυ μας.


Εμεις ευχαριστουμε για ολα



ΜΦΧ
Πανος

Στον Παναγιωτη Παναγιωτιδη και το Canarybreeder
Ιουνιος 2010