Επισκέψεις

Αναγνώστες

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ λίγα λόγια

Τα καναρίνια μαλινουά δεν διαφέρουν σε τίποτα όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες από τα άλλα καναρίνια. Είναι ανθεκτικά πουλιά και θα μας κρατήσουν συντροφιά έως και 12,15 ακόμα και 17 χρόνια αν προσέξουμε την υγεία τους.
          Φροντίδα  
  • Αλλάζουμε καθημερινά το νερό τους (ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα).
  • Τα ταΐζουμε σπόρους άριστης ποιότητας, μήλα, μπρόκολα, ζοκχούς, λάχανα,αβγό,αβγοτροφή,πορτοκάλια,γλυστρίδες, σπανάκια.
  • Δίνουμε μπάνιο τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα 
  • Δεν βάζουμε πολλά πουλιά σε μικρό χώρο (σε μια κλούβα μέτρου αρκούν 10-12)
  • Καθαρίζουμε τακτικά τα κλουβιά τους χρησιμοποιώντας στον πάτο ροκανίδι και υλικά μεγάλης απορροφητικότητας.
  • Τα διατηρούμε σε χώρο με όσο το δυνατό λιγότερη υγρασία, αεριζόμενο, και καλό θα είναι να υπάρχει κλιματισμός (σε περίπτωση υψηλής θερμοκρασίας). Υπόγεια δίχως παράθυρα με τεχνητό φωτισμό δυστυχώς κουράζουν τα πουλιά όσο καλές και να είναι οι συνθήκες υγιεινής.
  • Προσέχουμε να μην έρχονται σε επαφή με κουνούπια γι' αυτό τα παράθυρα θα πρέπει να έχουν σίτες. Απαραίτητο είναι το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των καναρινιών. Αλλά ακόμα και τα εμβολιασμένα πουλιά καλό είναι να προφυλάσσονται από κουνούπια σπουργίτια και άλλα έντομα.
  • Την περίοδο της πτερόρροιας τα καναρίνια μας χρειάζονται πλούσια και ποικίλη τροφή, ειδικά πράσινη. Το σημαντικότερο όμως είναι να τα διατηρούμε σε ευρύχωρα κλουβιά. Κανένα κλουβί, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν αρκεί για το καναρίνι. Σημαντικό είναι όταν πετάει από κλαδί σε κλαδί να χρησιμοποιεί τα φτερά του. Αποφεύγουμε τα πλαστικά κλαδάκια του εμπορίου  χρησιμοποιούμε ξύλινες καμβίλιες.
        Αναπαραγωγή
  • Τα καλά προσεγμένα πουλιά θα δώσουν στο εκτροφέα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό η προετοιμασία των πουλιών ξεκινά την ώρα που τελειώνει η τελευταία γέννα. Πουλιά παραμελημένα ασθενικά όσο καλού αίματος και καταγωγής κι αν είναι δεν θα δώσουν δυνατά πουλιά και θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στις γέννες όπως :  άσπορες φωλιές, πουλιά με τελίτσες, αδύναμους νεοσσούς με μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας και πολλά άλλα.
  • Πουλιά με παράσιτα δεν είναι δυνατό να μεγαλώσουν νεοσσούς. Για την καταπολέμηση της ψείρας χρησιμοποιήστε  φρόντ-λάιν, σεμπασίλ και νήμα ποτισμένο με εντομοαπωθητικό. Για τα ακάρεα σκάτ. Προσοχή χρειάζεται σε όλους τους χώρους και εξονυχιστικός έλεγχος κάθε 15 ημέρες, γιατί τα παράσιτα είναι ύπουλα και δύσκολα τα ανακαλύπτεις.
  • Πρώιμες αναπαραγωγές δηλαδή πριν τα τέλη Φεβρουαρίου με μέσα Μαρτίου ειδικά σε εξωτερικό χώρο μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν,  όπως π.χ διακοπή  ωοτοκίας ατάιστους νεοσσούς κ.λ.π. Ένα άλλο πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει πολλοί εκτροφείς όταν πάρουν νωρίς πουλιά, είναι η πρόωρη ωρίμανση των μικρών κατά τους φθινοπωρινούς μήνες με αποτέλεσμα να έχουν ολοκληρώσει τις φωνές τους σε σημείο που να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τον δάσκαλο στην επανάληψη και το χειρότερο να είναι πυρωμένα στον διαγωνισμό.
Παρόλο που κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα καναρίνια μας όλο το χρόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν γίνεται να αντικαταστήσουμε την φύση. Όσα χρόνια κι αν περάσουν ο γενετικός κώδικας είναι αυτός που προστάζει τα πουλιά πότε θα ξεκινήσουν την αναπαραγωγική διαδικασία γι' αυτό ποτέ δεν παίρνουμε ένα θηλυκό και ένα αρσενικό να τα βάλουμε στο ίδιο κλουβί. Τα θηλυκά θα πρέπει να έχουν εξοικιωθεί με τον χώρο, που σημαίνει πως θα πρέπει να βρίσκονται σ' αυτόν τουλάχιστον 1,5 μήνα πριν. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά σκευάσματα πολυβιταμινών που χορηγούνται άλλα στην αβγοτροφή κι άλλα στο νερό. Καλό είναι να τα χορηγούμε  για 20 ημέρες.
Καραντίνα
Κάθε σοβαρός εκτροφέας εφαρμόζει πρόγραμμα καραντίνας σε νεοεισερχόμενα πουλιά σε κάθε περίπτωση. Αυτό σημαίνει πως προφυλάσσει το κοπάδι από ασθένειες που δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν με μιά πρώτη ματιά. Ο χρόνος που τα πουλιά παραμένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο είναι τουλάχιστον 25 ημέρες.