Αυτό το αρθράκι γράφτηκε πριν 12 χρόνια στο περιοδικό του οεμ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΚLOKKENDE WATERSLAGER
Είναι η ωραιότερη φωνή των Μαλινουά και αυτή που ψάχνουν όλοι οι εκτροφείς αυτού του καταπληκτικού τραγουδιστή. Αποτελεί το απόλυτο δείγμα αναγνώριση ς του τραγουδιού του. Μπορεί ένα Μαλινουά να συγκεντρώσει στην γενική βαθμολογία 90 βαθμούς με 8 κλόκ και να είναι περιζήτητο.ΚLOKKENDE WATERSLAGER στα φλαμανδικά, ή COUP D_EAU στα γαλλικά,
ή ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ στα ελληνικά ή απλώς ΚΛΟΚΚ.Το κλοκκ, λοιπόν, είναι η πιο ωραία φωνή των αγαπητών μας Μαλινουά. ΈναΜαλινουά χωρίς κλοκκ δεν έχει καμία αξία. Ένα Μαλινουά χωρίς κλοκκ δεν είναι Μαλινουά. Φυσικά αυτό δεν πάει να πει ότι μόνο το kλοκκ κάνει το καλό Μαλινουά, αλλά θα επανέλθουμε στο πως είναι ένα καλό Μαλινουά.
Κλοκκ υπάρχουν πολλών ειδών και βαθμολογούνται από 4 με 12 βαθμούς. Τακαλύτερα κλοκκ βαθμολογούνται με 9 βαθμούς. Ένα κλοκκ 7 βαθμών είναι ήδηεξαιρετικό. Το 4 είναι ο πρώτος βαθμός, δεν βαθμολογείται πιο κάτω. Ένα κλοκκ των2 ή 3 βαθμών είναι τόσο ασήμαντο, χωρίς καμία μελωδία, που δεν είναι άξιο μνείας.Το κλοκκ έχει περάσει από πολλές φάσεις και περιόδους. Στην δεκαετία του 60 τοκλοκκ αν και λέγανε ότι αρχίζει με ένα ΄΄Κ΄΄ μάλλον άρχιζε με ένα ΄΄Β΄΄ και ταπουλιά το έλεγαν 2-3 φορές σαν <
Από το 1976 και μετά εμφανίστηκε ένα καινούργιο κλοκκ που άρχιζε με ένα ΄΄W΄΄
και ακουγότανε σαν << Wroyt _ Wroyt _ Wroyt >> και ο ρυθμός του ήταν αργός ή
πολύ αργός αλλά με λίγο νερό.Στο διεθνές πρωτάθλημα στις Μalines, στο Βέλγιο, αναδεικνύονται τα ονόματα τωνDerwende, Teunis, και άλλα, αλλά ιδίως του Gilbert Trenteseau. O Gilbert Trenteseauθα βγάλει το 1979 πουλιά με 8 και 9 στο κλοκκ.
Από το 1981 και μετά υπερτερεί στο Βέλγιο ο εκτροφέας Carlos Van Oost αλλά το
κλοκκ των πουλιών του δεν είναι της αξίας του Gilbert Trenteseau.Από το 1984 μέχρι το 1989 ένας νέος εκτροφέας μεσουρανεί και καταφέρνει ναβγάλει Μαλινουά με 9 και 10 βαθμούς πράγμα ακατόρθωτο μέχρι σήμερα απ_όσοξέρω, ο Gilbert Janssens ο οποίος έχει βγάλει πουλιά που κατά γενική εκτίμηση λένετα καλύτερα κλοκκ που έχουν ακουστεί ποτέ.
Από το 1993 και μετά η ποιότητα των κλοκκ χαμηλώνει λίγο αν και κάθε χρόνοβγαίνουν ένα ή δύο 9άρια και μερικά 8άρια στους βελγικούς και άλλουςδιαγωνισμούς.Το κλοκκ χαρακτηρίζεται από χτυπήματα που ακούγονται ένα-ένα καθαρά, αργά, καιβαθιά. Όσο πιο γλυκά αλλά σθεναρά είναι αυτά, καθώς και όσο από πιο βαθιά από τοστήθος του πουλιού βγαίνουν, τόσο πιο γοητευτικά και πιο αξιόλογα είναι.Απαραίτητο επίσης είναι τα χτυπήματα να λέγονται από το πουλί αργά. Αν θαθέλαμε να αναλύσουμε τον τρόπο που βγαίνει το κλοκκ θα λέγαμε ότι το πουλίβγάζει έναν ήχο νερού, τον φουσκώνει μέσαδιακρίνουμε συγχρόνως τη δύναμη, τη γλυκύτητα, και βεβαίως το νερό, το
τελευταίο όσο πιο βαθύ γίνεται.Η συλλαβή δεν πρέπει να περιέχει τα φωνήεντα ΄΄Ι΄΄ και ΄΄Ε΄΄, ούτε μεταλλική χροιά,ούτε φλάουτα. Επίσης πρέπει απαραιτήως να λέγεται 3-4-5 και 6 φορές συνεχώς.Τα κλοκκ είναι μία συνέχεια από σύνθετους ήχους πού περιέχουν διάφορα σύμφωνα,ιδίως τα ΄΄Ο΄΄ και ΄΄ΟU__, π.χ. : ΒLOUI,BLOUI,BLOUI,BLOUI, -GLOUC,GLOUC,GLOUC,GLOUC,-GLOUI, GLOUI, GLOUI, GLOUI, - GLOUIC,GLOUIC, GLOUIC, GLOUIC, - GLO IC, GLO IC, GLO IC, GLO IC, - WLOUC,WLOUC, WLOUC, WLOUC, - WLOUI, WLOUI, WLOUI, WLOUI, - WLOUIC,WLOUIC, WLOUIC, WLOUIC, - WLOIC, WLOIC, WLOIC, WLOIC, - KLOUC,KLOUC, KLOUC, KLOUC, - KLOUIC, KLOUIC, KLOUIC, KLOUIC, - KLOIC,KLOIC, KLOIC, KLOIC, - KLOC, KLOC, KLOC, KLOC.Αυτό που δίνει μεγάλη αξία στο κλοκκ είναι το ανεβοκατέβασμα του τόνου.Πιστεύω ότι ο αναγνώστης καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι να αποδώσουμε τοκελάηδισμα ενός Μαλινουά με την ανθρώπινη γραφή, αλλά δεν υπάρχει άλλος
τρόπος εκτός από το να το ακούσουμε με τα αυτιά μας. Όταν κάποιος ακούσει ένα
κλοκκ 8 βαθμών θα καταλάβει_
-------------------------------------------------------------------------------------
Πόσα έχουν αλλάζει από τότε... Τα κλόκ ξεπετάγονται σαν ραδίκια... Άντε να δούμε που θα πάμε... Τα ερώτηματα που γεννώνται είναι :
1} άλλαξαν τα πουλιά ?
2) άλλαξε η κρίση ?
3) ήταν ο εκτροφικός κόσμος στην Ελλάδα τόσα χρόνια στο σκοτάδι και γιατί ?
4) πρέπει να ξεχάσουμε τις άλλες φωνές και να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας μόνο στην κλόκ ?
5) το καναρίνι μαλινουά στην χώρα φθίνει τελικά ?
6) τι παραπάνω έχουν οι Βέλγοι - Ισπανοί - Ιταλοί εκτροφείς από εμάς και θεωρούνται από πολλούς πιο προχωρημένοι ?
Ευπρόσδεκτες όλες οι απαντήσεις, αλλά επιτρέψτε μου να παραθέσω παρακάτω τις πιο πιθανές.
ερώτηση 1) άλλαξαν τα πουλιά ?
Πιθανή απάντηση α) ναι Β) όχι γ)εμείς αλλάξαμε πουλιά
ερώτηση 2) άλλαξε η κρίση ? α) ναι β)όχι γ)εμείς αναθεωρήσαμε απόψεις για την κρίση και τους κριτές, αποκτώντας ακούσματα και γνωρίζοντας το καλύτερο.
ερώτηση 3) ήταν ο εκτροφικός κόσμος στην Ελλάδα τόσα χρόνια στο σκοτάδι και γιατί ?
α)ναι β)όχι γ)μπα δεν νομίζω
ερώτηση 4) πρέπει να ξεχάσουμε τις άλλες φωνές και να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας μόνο στην κλόκ ?
α) ναι β) όχι γ) λάθος σε όλες τις φωνές
ερώτηση 5) το καναρίνι μαλινουά στην χώρα φθίνει τελικά ?
α) ναι β) όχι γ) αν τελικά δεν υπάρχει ενδιαφέρον γιατί όλοι ψάχνουν για μαλινουά και γιατί διπλασιάστηκε η δύναμη των συλλόγων παρά την αποχώρηση παλαιών εκτροφέων (το θέμα θέλει στατιστική ανάλυση και συζήτηση με τα ΔΣ των συλλόγων). Τελικά μέσα στην κρίση της εποχής φαίνεται το χόμπυ μας ανθεί (λέω εγώ).
ερώτηση 6) τι παραπάνω έχουν οι Βέλγοι - Ισπανοί - Ιταλοί εκτροφείς από εμάς και θεωρούνται από πολλούς πιο προχωρημένοι ?
α) Κριτές β) υπομονή γ) καλύτερα πουλιά δ)........ ε)....... ζ)......ηθικλμνξοπρστφχψω..... καλύτερα στείλτε και κανένα σχόλιο να δουλέψει λίγο το μπλοκάκι μoυ
2 σχόλια:
Αγαπητέ Ανδρέα,
"προκλητικές" οι ερωτήσεις σου και μιας πέρασαν μόλις τρεις μέρες από την επιστροφή μου από το Βέλγιο αποφάσισα να απαντήσω:
1. Άλλαξαν τα πουλιά σήμερα; Κατά κοινή ομολογία όλων των παλαιών Βέλγων εκτροφέων/κριτών,Ναι! Σήμερα είναι πολύ πιο γρήγορα από παλαιότερα. Η επιτάχυνση στην εκτέλεση του τραγουδιού αφορά κυρίως τις νεροφωνές αλλά και τις άλλες στροφές. Σε συνομιλία με τον Luc Vermincksel, εκτροφέα και έμπειρο κριτή με συνεχή εκτροφή στην οικογένειά του από το 1888, μου είπε: Δημήτρη πού είναι τα παλιά καλά πουλιά!!! Δυστυχώς αποτελούν παρελθόν!! Σημειώνω ο Luc φέτος είχε καταπληκτικ'α πουλιά με 8 και 9 στη Glock και καταπληκτική μελωδία.
2. Άλλαξε η κρίση; Όχι. Οι κριτές άλλαξαν! Οι παλαιοί κριτές των δυο βέλγικων Ομοσπονδιών κρίνουν με τον ίδιο ακριβώς αυστηρό τρόπο που έκριναν και οι δάσκαλοί τους. Οι νεότεροι έβαλαν νερό στο κρασί τους και μοιράζουν βαθμολογίες.... Πολλοί δε εξ΄ αυτών κρίνουν υποκειμενικά με βάση αυτό που τους αρέσει και όταν αναγνωρίσουν τον εκροφέα των πουλιών που βρίσκονται μπροστά τους, δεν διστάζουν να γράφουν βαθμολογίες και σε στροφές που δεν τραγουδούν τα πουλιά.....
3. Οι εκτροφείς της Ελλάδας λόγω της αδυναμίας άμεσης επαφής με το Βέλγιο, είναι έρμαια κάποιων «ειδημόνων». Ακούν και πιστεύουν αυτά που τους πλασάρουν, ξοδεύουν μεγάλα ποσά για να προμηθευτούν γενήτορες από τους δυο επώνυμους Βέλγους της ΚΝΒΒ και πιστεύουν πως έτσι θα βγάλουν άριστα πουλιά και από την επόμενη χρονιά θα βρίσκονται στο ελληνικό προσκήνιο..... Σπάνια προσπαθούν με υπομονή και επιμονή να βελτιώσουν την εκτροφή τους και να παράγουν μελωδικούς τραγουδιστές!!! Πιστεύω ότι βρίσκονται σε ομιχλώδες τοπίο!!
4. Επικέντρωση μόνο στη Glock; Κατά την άποψη μου μεγάλο λάθος. Μαλινουά δεν είναι μόνο η Glock. Σαφώς και επιθυμούμε καλή ποιότητα στη Glock. Πράγματι αναμένει κάθε κριτής να την ακούσει από το πουλί. Όμως μπορεί να υπάρξουν και άριστοι τραγουδιστές με μικρή ή και ανύπαρκτη Glock. Μαλινουά είναι μελωδία, ποικιλία, εναλλαγή. Υπήρξαν κατά περιόδους εκτροφείς στο Βέλγιο όπως ο Lui Cavens ο οποίος δεν επιθυμούσε καθόλου τη Glock και προσπαθούσε να εκθρέψει πουλιά με Boll. Κατά κοινή ομολογία των παλαιών ήταν ο μόνος εκτροφέας που επέτυχε 7 και 8 στη Βοll και είχε εξίσου καλά πουλιά με τους Carpontieux και Campers των οποίων τα πουλιά έλεγαν 10 έως 12 στη Glock. Αυτή τη χρονιά ονομαστός εκτροφέας του Βελγίου έχει 8 και 9 στη Glock μα τα πουλά του δεν έχουν ούτε Staltonen ούτε Φλάουτα ούτε Bellen ούτε Tjokennt. Ρωτώ εγώ ο αδαής: αυτά είναι μαλινουά;
5. Φθίνει το καναρίνι μαλινουά στη χώρα μας; Πιστεύω αριθμητικά όχι. Ποιοτικά όμως πολύ!!
Αυτό το ανελέητο κυνηγητό για την Glock, αυτή η «νέα» Glock που βαθμολογείται πληθωρικά, αυτές οι υπέρογκες βαθμολογίες χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πιστεύω θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην ποιοτική παραγωγή. Φτάσαμε σε σημείο να έχουμε «καταπληκτικά» πουλιά, αν κρίνει κανείς από τη βαθμολογία, αλλά ο κριτής μα μας «συμβουλεύει» να μην τα χρησιμοποιήσουμε ούτε σαν γενήτορες ούτε σαν δασκάλους !!!!
6. Τι παραπάνω έχουν οι Βέλγοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί... από μας; Μπορώ να μιλήσω για τους Γερμανούς και βέλγους φίλους:
Είναι αιθεροβάμονες χομπίστες με πολύ μεγάλη υπομονή. Προσπαθούν ξανά και ξανά, δεν απαξιώνουν τα πουλιά τους όταν έχουν καλά στοιχεία και δεν διστάξουν να ζητήσουν τη γνώμη κάποιων έμπειρων κριτών/εκροφέων. Αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα των πουλιών τους πολύ χαλαρά και κυρίως δεν τρέχουν κάθε χρονιά στην πόρτα των «μεγάλων» για νέες αγορές. Σημειώνω πως κάποιοι επώνυμοι του Βελγίου, βγήκαν φέτος στη γύρα και ζητούν από καλούς αλλά ανώνυμους εκτροφείς γενετικό υλικό μιας και τα πουλιά τους είναι αποδεδειγμένα «λειψά»
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Δημήτρης
Nα γράφεις Δημήτρη η γνώμη σου έχει ειδικό βάρος γιατί έχεις δεί από κοντά διαγωνισμούς στο Βέλγιο.
Δημοσίευση σχολίου